Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Een machine maakt stenen in een fabriek.

Betonblokken... zonder cement: deze Belgische technologie bestrijdt de vervuiling in de bouwsector

Gebouwen omzetten in koolstofputten om tegen de opwarming van de aarde te vechten. Dat is het idee dat door Betonagglomeraten Gubbels Masterbloc werd ontwikkeld. Om dit te bereiken, bedachten ze Carbstone, een betonblok die CO2 vangt. Een revolutionaire technologie die de zeer vervuilende bouwsector zou kunnen decarboniseren.

In zijn fabriek van Masterbloc heeft zaakvoerder Bjorn Gubbels mogelijk de oplossing om de vervuiling veroorzaakt door cement te bestrijden. Hij produceert prefab betonblokken die geen cement nodig hebben. Dit proces wordt carbonatatie genoemd. “In 24 uur zorgt het carbonatatieproces voor dezelfde sterkte als traditioneel beton na 28 dagen”, legt de CEO van Masterbloc uit. Het resultaat: een blok dat in alle opzichten vergelijkbaar is met “traditionele” blokken. Ze hebben dezelfde vorm, hetzelfde gewicht en worden op dezelfde manier geplaatst.

 

De geheimzinnigheid ligt in het gebruik van slakken uit de staalindustrie, een materiaal dat hard wordt in aanraking met CO2. Serge Celis, CEO van een ander Belgisch bedrijf, Orbix, behandelt dit afval al een lange tijd: “We zagen dat dit materiaal heel hard werd en het bleek dat dit kwam door de impact van CO2.”

"In 24 uur zorgt het carbonatatieproces voor dezelfde sterkte als traditioneel beton na 28 dagen."

Concurrerende blokken op de markt

Deze toevallige ontdekking komt uit ons eigen land en het werkt. Naast een ecologisch voordeel, is het ook een economisch voordeel. Cementfabrikanten betalen steeds hogere CO2-uitstootbelastingen, een kostenpost die doorwerkt in de prijs van hun producten. Hierdoor wordt de productie van blokken zonder cement concurrerend. Bjorn is van plan zijn productie in de komende jaren te verdrievoudigen: “De bouwsector doet alles om CO2-neutraal te zijn. Wij zijn negatief. Wij zijn een nettoverbruiker van CO2.”

Raphael Grimont, CEO van Prefer, investeert ook in deze technologie, met een extra complexiteit: “We proberen direct te werken met industriële rook van een van onze buren, zonder deze te transformeren.”

Dankzij deze technologie wordt CO2 een grondstof. De ambitie van deze drie Belgische bedrijven: huizen omzetten in kleine koolstofputten. Een ton van hun cementloze blokken kan tot 100 kilo kooldioxide duurzaam vasthouden.

Bron: RTL info, 13 oktober 2023