Zoek
Sluit dit zoekvak.
Een groep mensen rond duurzame en kosteneffectieve betonblokken.

Carbonatatie

Een eeuwenoude maar vergeten toepassing

Carbstone ontstond uit de synergie van onze decennialange ervaring als fabrikant van bouwblokken, waardevolle onderzoeksinzichten van het Vito, én de door onze partner Orbix ontwikkelde carbonatatietechnologie. Carbonatatie is het natuurlijke proces waarbij Ca-houdende materialen reageren met koolstofdioxide en transformeren in calciumcarbonaat. Dat calciumcarbonaat, beter bekend als kalksteen, komt wereldwijd voor in de ondergrond en vormt een belangrijke bron van natuurlijke CO2-opslag. Hoewel de Romeinen al slim van dit proces gebruik wisten te maken, verdween het lange tijd weer op de achtergrond. Tot er recent, omwille van de vraag naar duurzame CO2-opslag, hernieuwde interesse in ontstond vanuit de industrie.

Naast CO2 is er ook een bron van calciumoxide nodig, in dit geval staalslakken. Deze slakken zijn een bijproduct uit de staalindustrie en worden al sinds jaren gerecycleerd om het metaal en grind te recupereren. Wat overbleef, had tot voor kort geen enkel industrieel nut. Echter, dankzij dit gepatenteerde proces, kan het voortaan door toevoeging van CO2 worden gebruikt voor de productie van hoogwaardige en duurzame bouwmaterialen.

Productieproces

Geen magie, al komt het aardig in de buurt.

Het productieproces van onze Carbstone blokken bestaat uit 6 stappen, die we onderstaand in woord en in beeld uit de doeken doen.

Wil je meer weten? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Onze experts staan je graag te woord!

Een duurzame machine in een fabriek met Carbstone apparatuur.

Productieproces Carbstone

In deze video laten we je het productieproces zien van onze circulaire en CO2-negatieve Carbstone bouwstenen. Deze zijn een duurzaam, cementvrij alternatief voor de traditionele betonsteen en zijn verkrijgbaar in talloze ontwerpen.

Een stapel stenen en grind omgeven door keerwanden.

1

Deze slakken zijn een afval- product afkomstig uit de staalindustrie. 

Een close-up van een duurzame stapel stenen en grind.

2

Middels een upcycling-proces wordt het staal hieruit gescheiden, en vervolgens gerecupereerd.

Een kosteneffectieve close-up van Carbstone keerwanden op de grond.

3

Wat overblijft is een minerale fractie. Deze vormt de basis voor het eindproduct.

Een man fietst bovenop een berg.

4

De minerale fractie wordt verder aangevuld tot een betonachtige samenstelling zonder cement.

Betonblokken worden in een fabriek gemaakt met duurzame materialen voor keerwanden en scheidingswanden.

5

Die samenstelling wordt geperst tot blokken of andere producten, die automatisch in de droogkamer worden gereden.

Een stapel betonblokken in een magazijn dat wordt gebruikt voor kosteneffectieve opslag.

6

Hier ondergaan ze een CO2 cyclus. Na 24u zijn ze volledig uitgehard en klaar voor transport en gebruik op de werf.  

Een stel betonblokken in een magazijn gemaakt met Carbstone.

Ontwikkeling

Steeds verder en beter dankzij permanente ontwikkeling

Sinds de productie van onze eerste batch circulaire metselblokken, hebben we bij Masterbloc zeker niet stilgezeten. Al snel rolden er ook Climasonoblokken, verlijmbare blokken én onze akoestische Soundblox – geproduceerd met de Carbstone technologie – van de band. 

Tot op de dag van vandaag blijven we samen met onze partners volop inzetten op verdere ontwikkeling en optimalisatie. Dit doen we in ons mobiele testlabo, waar nieuwe ontwikkelingen en toepassingen eerst kleinschalig getest en bijgesteld worden alvorens deze op industriële schaal worden vervaardigd in onze hoogtechnologische, geautomatiseerde productieomgeving.

Ons doel? De bouwsector van morgen definiëren met innovatieve en circulaire producten die de impact op het milieu beperken, en op die manier ons (CO2-negatief) steentje bijdragen aan onder meer het Vlaamse Betonakkoord en de Europese Green Deal. Op de lange termijn ambiëren we het gebruik van cement, dat goed is voor zo’n 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot – volledig uit onze productiesite te bannen; en ons gehele productgamma inclusief de stapelblokken te vervaardigen volgens deze innovatieve en circulaire technologie.