Zoek
Sluit dit zoekvak.

Circulaire woning, Gent

Iets bijzonders is in de maak in Gent – en het heeft de potentie om de manier waarop we over duurzaam wonen denken te veranderen. De getalenteerde lokale architect Stephan Monten is bezig met de creatie van een unieke privéwoning, gebouwd met onze Carbstone-bouwblokken, die een revolutie in de bouwsector teweegbrengen. Het bouwproces van deze woning vertegenwoordigt een nieuwe golf van milieubewustzijn in de architectuur. Hou dit project in de gaten – het zou zomaar de toekomst van duurzaam wonen kunnen zijn!

Project Cofinimmo Mechelen

Aannemersbedrijf Vanhout deelde met ons in deze wereldprimeur tijdens de circulaire en CO2-neutrale renovatie van het kantoorgebouw van Cofinimmo in Mechelen, waarin ook het hoofdkantoor van OVAM gevestigd is. Hoewel de werken er nog niet geheel zijn afgerond, tonen we u onderstaand graag alvast enkele foto’s van de reeds opgetrokken Carbstone wanden.

Project Iceberg

Met onze Carbstone bouwblokken dragen we eveneens ons (CO2-negatief) steentje bij aan Project Iceberg, een Europees samenwerkingsverband tussen 35 partners (o.a. Colruyt Group en Orbix) uit maar liefst 10 verschillende landen dat streeft naar een circulaire economie van bouwmaterialen. Dit project is gericht op de ontwikkeling van nieuwe, kosteneffectieve en vooral slimme oplossingen voor de verbeterde terugwinning van secundaire grondstoffen in de gehele circulaire waardeketen: van afgedankte bouwmaterialen tot nieuwe bouwproducten die zijn gemaakt met het oog op circulariteit en grondstoffenefficiëntie; en die 30 tot 100% gerecycleerde materialen met een hoge zuiverheidsgraad (>92%) bevatten.

In dit project worden granulaten gebruikt die afkomstig zijn uit de afbraak van oude Colruyt winkels. Deze worden ge-upcycled en aangevuld met Carbinox om vervolgens uit te harden in onze CO2-droogkamers. Zo wordt bouwafval voor de volle 100% omgezet in nieuwe, hoogwaardige bouwblokken met een negatieve CO2 balans. Tijdens de productie wordt immers meer CO2 opgenomen dan uitgestoten en bovendien zullen de blokken ook na verwerking – op voorwaarde dat ze in de buitenlucht worden geplaatst – CO2 blijven opnemen. Dit alles gebeurt onder het wakend oog van het VITO, een Vlaamse onafhankelijke onderzoeksorganisatie op het gebied van cleantech en duurzame ontwikkeling.

Circulaire woning, Grobbedonk.

Voor een nieuw project werkt Carbstone samen met Pidpa in Grobbendonk en aannemer De Peuter nv om nieuwe gebouwen op te zetten met Carbstone blokken. Bekijk hier de voortgang.