Een overdekt zwembad met zes duikstartblokken langs de rand. Grote ramen aan de linkerkant zorgen voor natuurlijk licht, terwijl akoestische betonblokken van Soundblox voor een serene sfeer zorgen door geluid te minimaliseren.

Soundblox Carbstone absorbeert geluid én CO2

Soundblox akoestische betonblokken, bekend om hun effectieve bestrijding van lawaaivervuiling, blijken nu ook een krachtig wapen in de strijd tegen CO2-uitstoot. Dankzij nieuwe technologie dragen deze constructieve elementen, die zowel geluidisolatie als brandwerendheid combineren, actief bij aan de klimaattransitie. Een belangrijke ontwikkeling, aangezien beton wereldwijd verantwoordelijk is voor 10 procent van alle CO2-uitstoot. Deze innovatie brengt het doel van ‘cementvrij’ bouwen dichterbij, zonder compromissen op esthetisch vlak.

Robuuste akoestiek

Soundblox akoestische betonblokken worden vanwege hun robuustheid en ‘balvastheid’ al jaren toegepast in ruimten met hoge wanden en plafonds zoals sport- en gymzalen, maar ook in ontvangsthallen, schoolklassen, gangen, aula’s, gebedshuizen, theaters, bibliotheken, fabrieken, gevels, kantoren, conferentiezalen en hangars. Daarnaast worden ze ingezet in buitentoepassingen, langs snelwegen, bij stations en onder viaducten, en zijn ze in het verleden vaak toegepast in kerncentrales.

Met name in ruimtes waar niet alleen de ruimteakoestiek een extra uitdaging vormt, maar ook speciale eisen worden gesteld aan materialen vanwege een hoog vochtigheidsgehalte of andere extreme omstandigheden zoals chloordampen, kunnen Soundblox dé oplossing zijn voor akoestische klimaatbeheersing. Zo is de ruimteakoestiek in het zwembad d’Outre Meuse in België op peil gebracht met Soundblox, waarbij deze akoestische bouwblokken een decoratieve aanvulling bieden op het interieur.

Circulair, cementvrij en CO2-negatief

Soundblox akoestische blokken zijn nu echter ook beschikbaar in een duurzamere, gecarboniseerde variant. Deze nieuwe akoestische Carbstone is nauwelijks van traditioneel beton te onderscheiden en heeft nagenoeg dezelfde eigenschappen, maar dan zonder de ecologische nadelen. Deze blokken worden namelijk gefabriceerd met CO2 dat speciaal uit de lucht wordt gewonnen en ingezet bij de productie, waardoor cement volledig overbodig is. 

Deze blokken absorberen dus niet alleen geluid, maar ook CO2, waardoor ze intrinsiek bijdragen aan de strijd tegen klimaatsverandering. Daarnaast blijven ze na installatie (in de buitenlucht) verder CO2 opnemen en worden steeds harder, zodat ook de draagkracht nog verder toeneemt. Hoewel Soundblox nog steeds in beton leverbaar zijn, wil Soundless Acoustics met de inzet van deze technologie actief bijdragen aan de klimaattransitie waarbij het cementloos produceren uiteindelijk de norm wordt.

Bron: bouwproducten.nl, 10 april 2025