Search
Close this search box.
Twee mannen staan naast een stapel bouwblokken.

Genkse firma Orbix ontwikkelt bouwblokken waar cement vervangen wordt door CO2: "Beter voor het klimaat, maar geen vervanging voor cementstenen"

Voor het eerst zijn er bouwblokken op de markt waar cement in een bouwblok vervangen wordt door CO2. De Genkse firma Orbix heeft er 18 jaar over gedaan om de stenen te ontwikkelen. De stenen kunnen gebruikt worden voor binnenmuren en als gevelstenen en worden gemaakt door de firma Masterbloc uit Maasmechelen. 

“Carbstone”, dat is de naam voor de bouwblokken die 100 procent circulair worden gemaakt met CO2 in plaats van cement. Het Genks bedrijf Orbix merkte per toeval bij het hergebruiken van staalslakken, een steenachtig materiaal dat een bijproduct is van de staalproductie, dat ze ook uitharden met CO2. Daar hebben ze verder over nagedacht hoe ze dat konden omzetten tot een product. 18 jaar geleden startten ze met het onderzoek samen met VITO, dat zorgde voor een wetenschappelijk programma waardoor de stenen in een laboratorium gemaakt konden worden. 

“Maar om ze op grote schaal te maken, hadden we hulp nodig van een groter bedrijf, en toen kwam Gubbels in the picture“, zegt Serge Celis van Orbix. “We hebben er 10 maanden over gedaan om tot een resultaat te komen, maar nu is de Carbstone klaar voor de markt.” Bjorn Gubbels is heel blij dat ze bij Masterbloc mochten meewerken aan het project. “De bouwsector verbruikt te veel CO2, het is mooi om te zien hoe wij die kunnen gebruiken om stenen te maken en zo een CO2-neutraal proces ondersteunen.” 

Klimaatvriendelijk, maar geen vervanging

“Het is een steen die CO2 opneemt en geen CO2 afgeeft, echt klimaatvriendelijk dus”, zegt Celis. “Maar, we moeten de cementstenen niet vergeten, want zij hebben voordelen waar de Carbstone soms niet tegenop kan. We moeten werf per werf bekijken wat de beste optie is.” Op bepaalde werven wordt al gewerkt met de Carbstone voor bijvoorbeeld binnenmuren. “Er is al veel vraag naar”, zegt ook Gubbels. “Heel wat nieuwe projecten willen werken met de Carbstone.”

Op dit moment ligt de focus op Limburg, daar wil Orbix 5 nieuwe productie-eenheden opzetten. “We willen focussen op binnenmuren, buizen en gevelstenen, maar de volgende jaren willen we ook naar het buitenland gaan met onze bouwsteen. Eerst moeten we hier alles onder controle hebben, maar aangezien we het hele proces gepatenteerd hebben, gaan we bekijken wat we voor het buitenland kunnen betekenen”, sluit Celis beloftevol af. 

Bron: VRT, 15 december 2022